Pojektorn funkar inte

En filmprojektor är en mekanisk maskin…

Filmprojektorn projicerar fysisk film bildruta för bildruta med en urladdningslampa på 50-100w på filmduk, genom helt mekaniska funktioner. Standard är 16fps för standard 8, 18fps för super 8, och 24fps för super 8 ljudfilm, men undantag förekommer. Fysisk film skall alltså inte förväxlas med ’video’ för det är en helt annan teknik, och något som vi inte tar upp här. Fps = frames per second.

Att starta en filmprojektor.

Se till att projektorn har rumstemperatur när du startar den. Främst lampan är ömtåligt och du kan avsevärt korta dess livslängd eller till och med förstöra lampan genom att starta filmprojektorn om den är ’vinterkall’. Tag alltid för vana att varmköra din filmprojektor 5-10 minuter innan filmvisningen.

Att ladda film i en filmprojektor.

Du skall ha perforeringen i filmen mot dig, och du skall se till att filmledaren (sitter direkt bakom objektivet) är fri från smuts eller filmrester som kan orsaka problem. Se sedan till att filmen är korrekt klippt för att kunna ladda. Många projektorer har ett litet klippverktyg nedanför objektivet som klipper det mönster projektorn kräver för att ladda film. Finns inget klippverktyg finns det ett par universalklippningar som kan funka: Klipp filmen rak och kapa hörnen utan att klippa i perforeringen, eller klipp så att filmänden är konvex.

Välj rätt format på projektorn om det är en modell som spelar både standard 8 och super 8. Om du väljer super 8 mm smalfilm på projektorn (S8) kan du bara ladda super 8 och single 8mm film. Andra ord för det äldre formatet standard 8mm (före 1965) är normal 8, regular 8, dubbel 8, eller bara 8mm kort och gott.

Projektorer från 70-talet har ofta ett startreglage med flera lägen. Starta projektorn i laddläge (1:a steget på reglaget). Om du försöker ladda filmen i lampläge (2:a läget på reglaget) kommer det att gå åt pipan. På vissa maskiner måste filmen stoppas in ganska långt in i maskinen innan matningen startar (tex Eumig 600-serien).

I vissa fall finns en knapp precis ovanför öppningen där du stoppar in filmen, som måste hållas intryckt hela tiden medan filmen färdas genom projektorn, och du kan släppa knappen (om den inte är automatisk) när filmen kommit ut mot det upptagande bakre filmhjulet.

Vissa projektorer (tex äldre Eumig) har dubbla filmledare, en för standard 8 och en för super 8, samt dubbla uppsättningar av drivkransar (2st per format). Dessa byts manuellt utan verktyg till det format som erfordras. Även dessa maskiner har denna ’laddknapp’ som måste hållas intryckt.

På äldre ljudprojektorer från Eumig sitter ofta en spak under objektivet istället för laddknappen jag nämner ovan, som måste hållas intryckt till dess filmen når det bakre upptagningshjulet.

Automatisk laddning av filmen

De flesta filmprojektorer från 70-talet är ’automatiskt laddande’ filmprojektorer men det får man ta med en nypa salt – Det funkar ibland, ibland inte, och det funkade inte klockrent när de var nya heller. Allt beror på hur filmen är klippt, vilken kondition perforeringen är i, om filmen är böjd, om filmen är skev, om filmen varit vikt. Många faktorer kan påverka varför din film inte laddar på ett enkelt sätt.

Det kan även bero på det faktum att filmen suttit på rulle i 50 år och därmed inte är rak och ’levande’ som den var när den var ny. När den suttit på rulle länge kan den bli svårladdad eftersom den följer rullens form, och därför kan man bli tvungen att vika den första centimetern litet uppåt eller nedåt beroende på hur filmledaren är konstruerad.

Ofta får man stanna projektorn, och lossa den kåpa som du har mot dig (bakom vilken lampan sitter) och manuellt peta in filmen antingen under ett tonhuvud (om du har en ljudprojektor), eller vidare i den kanal som leder mot det bakre upptagningshjulet.

Varför laddar inte filmen ?

Till att börja med skall vi vara på det klara med att ’automatisk laddning’ inte på något sätt är en garanti att filmen verkligen laddas, utan skall ses som ett klargörande om att man faktiskt har försökt förenkla laddningen. Om du har svårigheter att ladda film i projektorn bör du kontrollera följande:

Har du valt rätt format för projektorn ?
Har du klippt filmen så att filmen kan laddas ?
Är filmen skev eller böjd åt något håll ?
Är perforeringen hel så att filmen kan laddas ?
Har du perforeringen emot dig som man skall när man laddar filmen ?
Är filmledaren fri från skräp ?

Skräp i filmledaren är en vanlig orsak till laddstopp – Din film går av och du försöker ladda den igen men det går inte för att det sitter film fastkilad i filmledaren eller någon annanstans i projektorn. Svaret på samtliga frågor = Exprimentera och klipp filmen på olika sätt, undersök maskinen, försäkra dig om att startremsan har fri lejd in i filmledaren som sitter bakom objektivet, där den viktigaste detaljen sitter – Filmmataren – En arm med en liten pigg på som greppar tag i perforeringen.

Det finns inga klara lösningar på laddningsproblem, men de vanligaste orsakerna är de som nämnts ovan. Sist men inte minst skall jag nämna singel 8mm film, som kan ha svårt att ladda eftersom den är tunnare än super 8mm. Även om många projektorer påstår sig spela singel 8 skall man vara på det klara med att det bara finns ett enda märke som verkligen klarar biffen perfekt, och det är Fuji/Fujica som var tillverkaren bakom singel 8.

Lyser inte lampan ?

Ibland händer det att lampan inte tänder när filmprojektorn stått ett tag eller transporterats. Lossa kåpan och rucka litet på lampan i sockeln så brukar den gå igång, och spraya på litet kontaktrengöring. Vissa filmprojektorer har en skyddsmekanism som inte tänder lampan förän filmen har passerat en liten spärr som tänder lampan, på andra projektorer (tex Elmo GP-E) är du tvungen att dra ut vridreglaget för att tända lampan.

Lampan lyser men det blir ingen bild

Vissa filmprojektorer är utrustade med ett filter som skall skydda filmen från att brännas vid laddningen. När filmen passerat en bit genom maskinen släpper filtret taget och du kan se bilden, men alltså inte utan film i projektorn.

Hjulen snurrar åt fel håll

På äldre filmprojektorer som endast spelar standard 8 (tex Eumig P8) så snurrar det bakre hjulet motsols åt ’fel’ håll i jämförelse med en super 8 projektor som snurrar som klockan medsols beroende på att standard 8 var upprullade tvärtom mot hur det blev senare med super 8. Om du har standard 8mm smalfilm som sitter upprullade så som de var från början så sitter de tvärtom mot super 8, dvs startremsan kommer ner till vänster om rullen när du har perforeringen mot dig medan super 8 kommer ner höger om rullen när du har perforeringen mot dig vid laddning.

Kilrem eller rundrem

Vi säljer uteslutande rundremmar men kan vid behov anförskaffa kilremmar. För en stumfilmsprojektor spelar det emellertid ingen roll om man använder en kilrem eller rundrem.Remmen skall däremot inte vara för spänd, då får motorn arbeta för mycket, men inte heller för slak för att slira. Ljudprojektorer däremot är känsliga för måttet på remmen – Litet för spänd rem gör att projektorn går litet för sakta och ljudet går då också för sakta. När du skall byta en drivrem på din filmprojektor måste remskivorna vara absolut rena. Rester av upplösta drivremmar måste bort annars kommer den nya remmen att slira. Det är också viktigt att kontrollera att inte motorn ’satt sig’, dvs att rotorn sitter fast och inte roterar.

Justera varvtalet på ljudprojektor

Om ljudet går för sakta på din ljudprojektor efter att du bytt drivrem så kan du justera motorvarvet med de två små ’pottar’ som sitter i motorrummet på 1 av eventuellt 2 kretskort. Lossa bakstycket på projektorn och se till att ingen el är påkopplad. Hitta kretskortet med 2st silverfärgade (rostfria) vridpotentiometrar (’pottar’) – Den ena är för 18fps och den andra för 24fps. De brukar inte vara uppmärkta utan ser likadana ut så man får prova sig fram vilken du vill justera för tex 24fps. Justera tills du upplever att ljudet låter normalt. Medsols ökar varvtalet, motsols minskar det.

Eumig filmprojektorer med drivkula mot gummerad platta

Gäller många modeller tex Eumig Mark 8, Mark DL, alla maskiner i 700 och 800-serien (ljudprojektorer). Dessa maskiner saknar drivrem och är direktdrivna från rotoraxeln med en drivkula som roterar mot en gummerad rund skiva, och kräver mer av användaren både i fråga om tekniskt kunnande och problemlösning.

Bästa kännetecknet om du har en sådan här projektor är att du byter format mellan standard 8 och super 8 genom att byta filmledaren (2 delar) som sitter direkt bakom objektivet, samt 2st drivhjul per format (sprockets) för filmen. Dessa filmprojektorer kräver en längre tids varmkörning och kan ha problem med att ’orka’ dra filmen igenom projektorn varpå de kan stanna. Ju mer film du spelar i denna typ av projektor, desto bättre går den, men det kan ta tid.

Vill du snabba upp förloppet öppnar du bakstycket. Till höger ser du drivkulan och den gummerade drivskivan med dess axel, och ovanför den en längre axel som överför kraften till det bakre/främre hjulet. Hitta alla ställen där axlarna löper igenom packboxar och/eller når en ände – Det är där det bromsar för motorn. Lossa packboxar och annat så att du kan rengöra med Propylenalkohol (Köps på apoteket) eller kontaktrengöring (tex Presto Contact cleaner) för att sedan smörja upp platserna igen med produkten ’Super Lube’ (rekommenderas).

Detta gäller inte Eumig P8 (alla modeller), P8 Dual, 500-serien, 600-serien – Dessa är remdrivna och kräver oftast bara ett rembyte.

Filmen ’loopar’ – Varför ?

Det kan hända att filmen ’rullar’ eller ’loopar’ som man också säger. Du ser på film och allt är som det skall när plötsligt filmen börjar rulla. En del projektorer har en knapp märkt med ’Loop’ som man då kan trycka på för att rätta till problemet. Om det inte finns så får man stanna filmen och observera att den är sträckt före eller efter filmledaren, ta en liten skruvmejsel, lossa kranslocken som täcker kransarna (sprockets) som driver i filmens perforering och mata fram mer film så att den inte är sträckt vare sig före eller efter filmledaren.

Anledningarna att filmen börjar loopa kan vara en dålig skarv, trasig perforering, och om inget av detta att projektorn stått länge och måste varmköras. Loop kan nämligen inträffa om någon av drivkransarna som driver i filmens perforering snurrar snabbare än den andra. Vanligt är att den nedre drivkransen (det sitter oftast 2st – En ovanför filmledaren, och en nedanför.) går litet fortare än den övre vilket gör att filmen sträcks och loop inträffar. Om du låter projektorn stå och gå i drivläge kommer det här problemet att rätta till sig själv men det kan ta tid.