En filmprojektor är en mekanisk maskin…
Filmprojektorn projicerar fysisk film bildruta för bildruta med en urladdningslampa på 50-100w på filmduk, genom helt mekaniska funktioner. Standard är 16fps för standard 8, 18fps för super 8, och 24fps för super 8 ljudfilm, men undantag förekommer. Fysisk film skall alltså inte förväxlas med ’video’ för det är en helt annan teknik, och något som vi inte tar upp här. Fps = frames per second.
Att starta en filmprojektor.
Se till att projektorn har rumstemperatur när du startar den. Främst lampan är ömtåligt och du kan avsevärt korta dess livslängd eller till och med förstöra lampan genom att starta filmprojektorn om den är ’vinterkall’. Tag alltid för vana att varmköra din filmprojektor 5-10 minuter innan filmvisningen.
Att ladda film i en filmprojektor.
Se först till att filmledaren (sitter direkt bakom objektivet) är fri från smuts eller filmrester som kan orsaka problem. Se sedan till att filmen är korrekt klippt för att kunna ladda. Många projektorer har ett litet klippverktyg nedanför objektivet som klipper det mönster projektorn kräver för att ladda film.
Välj rätt format på projektorn om det är en modell som spelar både standard 8 och super 8. Om du väljer super 8 mm smalfilm på projektorn (S8) kan du bara ladda super 8 och single 8mm film. Andra ord för det äldre formatet standard 8mm (före 1965) är normal 8, regular 8, dubbel 8, eller bara 8mm kort och gott.
Projektorer från 70-talet har ofta ett startreglage med flera lägen. Starta projektorn i laddläge (1:a steget på reglaget). Om du försöker ladda filmen i lampläge (2:a läget på reglaget) kommer det att gå åt pipan. På vissa maskiner måste filmen stoppas in ganska långt in i maskinen innan matningen startar (tex Eumig 600-serien).
I vissa fall finns en knapp precis ovanför öppningen där du stoppar in filmen, som måste hållas intryckt hela tiden medan filmen färdas genom projektorn, och du kan släppa knappen (om den inte är automatisk) när filmen kommit ut mot det upptagande bakre filmhjulet.
Vissa projektorer (tex äldre Eumig) har dubbla filmledare, en för standard 8 och en för super 8, samt dubbla uppsättningar av drivkransar (2st per format). Dessa byts manuellt utan verktyg till det format som erfordras. Även dessa maskiner har denna ’laddknapp’ som måste hållas intryckt.
På äldre ljudprojektorer från Eumig sitter ofta en spak under objektivet istället för laddknappen jag nämner ovan, som måste hållas intryckt till dess filmen når det bakre upptagningshjulet.
Automatisk laddning av filmen
De flesta filmprojektorer från 70-talet är ’automatiskt laddande’ filmprojektorer men det får man ta med en nypa salt – Det funkar ibland, ibland inte, och det funkade inte klockrent när de var nya heller. Allt beror på hur filmen är klippt, vilken kondition perforeringen är i, om filmen är böjd, om filmen är skev, om filmen varit vikt. Många faktorer kan påverka varför din film inte laddar på ett enkelt sätt.
Det kan även bero på det faktum att filmen suttit på rulle i 50 år och därmed inte är rak och ’levande’ som den var när den var ny. När den suttit på rulle länge kan den bli svårladdad eftersom den följer rullens form, och därför kan man bli tvungen att vika den första centimetern litet uppåt eller nedåt beroende på hur filmledaren är konstruerad.
Ofta får man stanna projektorn, och lossa den kåpa som du har mot dig (bakom vilken lampan sitter) och manuellt peta in filmen antingen under ett tonhuvud (om du har en ljudprojektor), eller vidare i den kanal som leder mot det bakre upptagningshjulet.
Lyser inte lampan ?
Ibland händer det att lampan inte tänder när filmprojektorn stått ett tag eller transporterats. Lossa kåpan och rucka litet på lampan i sockeln så brukar den gå igång, och spraya på litet kontaktrengöring. Vissa filmprojektorer har en skyddsmekanism som inte tänder lampan förän filmen har passerat en liten spärr som tänder lampan, på andra projektorer (tex Elmo GP-E) är du tvungen att dra ut vridreglaget för att tända lampan.
Lampan lyser men det blir ingen bild
Vissa filmprojektorer är utrustade med ett filter som skall skydda filmen från att brännas vid laddningen. När filmen passerat en bit genom maskinen släpper filtret taget och du kan se bilden, men alltså inte utan film i projektorn.
Hjulen snurrar åt fel håll
På äldre filmprojektorer som endast spelar standard 8 (tex Eumig P8) så snurrar det bakre hjulet motsols åt ’fel’ håll i jämförelse med en super 8 projektor som snurrar som klockan medsols beroende på att standard 8 var upprullade tvärtom mot hur det blev senare med super 8.
Om du har standard 8mm smalfilm som sitter upprullade så som de var från början så sitter de tvärtom mot super 8, dvs startremsan kommer ner till vänster om rullen när du har perforeringen mot dig medan super 8 kommer ner höger om rullen när du har perforeringen mot dig vid laddning.